Volvo T 24

En traktor som tillverkades mellan 1953-1959 i 9825 exemplar och var en vidareutveckling från T 22-23.

Motor: Volvo CF 22 (fotogen)

Motoreffekt: 26,5 / 31 hk, 2 000 r/min

Transmission/hastighet: 5 fram, maxfart 26,0 km/h, 1 back, maxfart 5,2 km/h

Bränsletank: 45 + 4 L (den mindre tanken används för bensin)

Kylsystem: 11 l

Vikt: 1 570 kg

Hjulbas: 1 770 mm

Längd: 2 750 mm

Bredd: 1 650 mm

JF TRAKTORBUREN SKÖRDETRÖSKA

JF:s ide var att kombinera alla den självgående skördetröskans fördelar med den mindre investeringskostnaden hos en bogserad skördetröska. Resultatet blev en skördetröska monterad runt omkring traktorn. Man körde helt enkelt in traktorn i skördetröskan.

Att ansluta traktorn till tröskan kunde verka krångligt, man backade in i ett hål mitt på tröskan med skärbordet framför traktorn, uppfordringen till verket på höger sida. Tröskan fungerade bra, kapaciteten var förvånansvärt hög om det var torrt vill säga, om det blev det minsta blött däremot, då blev det tvärstopp. Det berodde på att man istället för att transportera spannmålen i tröskan med elevator använde fläktar för transporten till tanken, tanken var inte fel men om spannmålens vattenhalt ökade blev den sträv och det orsakade tvärstopp

Det tog en stund att koppla på tröskan men största problemet var egentligen när den var avkopplad, då var tröskan helt omöjlig att flytta. Ställde man av den på hösten blev den gärna stående, det gällde att planera. Det krävdes också ett rejält utrymme om man ville ställa in tröskan, förutom att själva tröskan skulle få plats var man ju tvungen att ha utrymme för att köra in traktorn på sidan därför blev den ofta stående ute. Hade man väl monterat tröskan så satt den på plats tills skörden var över.